فهرست مطالب

پژوهش های بین رشته ای ادبی - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های بین رشته ای ادبی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید ناصر جابری اردکانی*، حسین علی اکبری، دریا محیط صفحات 1-30
    مثنوی مولانا جلال الدین رومی دایره المعارف فرهنگ ایرانی- اسلامی است. این اثر به دلیل اشتمال بر داستان های متعدد و نیز به دلیل تعمق مولانا در مسایل روان شناختی، اثری مهم و قابل تامل است. بر این اساس در این تحقیق اختلالات جنسی و مساله هویت های جنسی متفاوت (دگرباشان) -که به دلیل عرفی کمتر به آن توجه شده است- بررسی می گردد. سوال تحقیق این است که مولانا کدام ناهنجاری های جنسی را در لابلای حکایات بیان کرده است و دیدگاه او درباره دگرباشان چیست؟ هدف تحقیق این است که دقت نظر مولانا درباره اختلالات جنسی بیان شود و در عین حال به روش تحلیلی - توصیفی نقدی بر دیدگاه او و هم عصرانش درباره هویت های جنسی دیگرگونه مطرح شود. این تحقیق نشان می دهد که گونه های مختلفی از اختلالات جنسی از سوی مولانا در پرده طنز و حکایت طرح و نقد شده است. از آن جمله: هم جنس گرایی، پدوفیلی، بستیالیتی، بهره کشی جنسی، اختگی، مبدل پوشی و... . همچنین دو هویت جنسی برای مولانا و هم عصران او غریب بوده و نکوهش شده است، این دو گروه «مخنث» و «سعتری» نامیده شده اند و همان است که امروزه ترانس سکسوال و لزبین نامیده می شوند. مولانا این خوی همجنس گرایی و رفتارهای منوط به آن را در این دو طیف، ذاتی - معادل مادر زاد و ژنتیکی- دانسته؛ عملکردی که درون آن تناقضی آشکار نهفته است و امروزه می توان درباره آن تامل و تجدید نظر کرد. معرفی این دو جنسیت، آن گونه که در این مقاله آمده تا کنون صورت نگرفته و می تواند زمینه تحقیقات مرتبط دیگری را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، عرفان، ناهنجاری جنسی، هویت جنسی متفاوت
  • فرانک جهانگرد*، رحمان نقی زاده صفحات 31-78

    گرگ از قدیمترین روزگاران در بیشتر اقلیم های جهان با بسیاری از اقوام زیسته و در اساطیرآنها جنبه های نمادین گسترده ای یافته است. گرگ همزاد انسان از بدو آفرینش و همراه او در جهان پس از مرگ است. گرگ؛ نیای باستانی، پرورش دهنده، هدایت کننده و راهنماست و توان بارورسازی، حمایت و محافظت دارد و در نقش توتم نیز ظاهر شده است. این نقش های گرگ را در بین اقوام شرق و غرب سرزمین ایران، به ویژه در بین رومیان، ترکان و مغولان به صورت بارز و برجسته ای می توان دید، اما در فرهنگ ایرانی چنین خویشکاری-هایی را یا هرگز نداشته یا فروگذاشته است. برجسته ترین نقش گرگ را در متون حماسی فارسی و در پیوند با تورانیان (ترکان) می توان دید. در این پژوهش به روش کتابخانه ای نقش گرگ در اساطیر و به روش تطبیقی در فرهنگ ملل (به ویژه رومیان، ترکان و مغولان) و ایران بررسی خواهد شد. در این پژوهش در حوزه مطالعات میان رشته ای اسطوره شناسی و ادبیات و در پی یافتن پاسخ این پرسش هاست: خویشکاری های گرگ در اساطیر سایر را کدام موجودات اسطوره ای در فرهنگ ایرانی دارند؟ به عبارت دیگر جانشین گرگ در اساطیر ایران کدام موجود است؟ بر طبق این پژوهش، تنها پاره ای از نقش های گرگ را در اسطوره های ایرانی می توان دید. در حالی که هیچ موجودی چنین نقش های جامع و گسترده ای ندارد، بخش عمده ای از این نقش ها را سیمرغ ایفا می کند. البته همتاانگاری سیمرغ و شاهین (وارغن)، این حضور را پررنگ تر جلوه می دهد. بخش دیگر خویشکاری های گرگ در اسطوره های سایر ملل را شیر و بهرام در اساطیر ایرانی بر عهده دارند.

    کلیدواژگان: گرگ، اسطوره، نماد، خویشکاری، سیمرغ
  • علیرضا حسینی*، فاطمه زمانی، لیلا صحرائیان صفحات 79-108
    دیوان بحتری مشتمل بر قصاید وصفی و مدحی فراوانی است که به اشکال گوناگون تاریخ، فرهنگ و هنر ایرانی را بازآفرینی می کند و به فراخور مضمون و بافت کلام پادشاهان بزرگ، آلات موسیقی، معماری، لباسها و اسامی شهرهای ایرانی و غیره بازنمایی کرده است. لذا مطالعه و بررسی چگونگی و چرایی تاثیرپذیری بحتری از فرهنگ و تمدن ایرانی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در پژوهش حاضر از رویکرد بینامتنیت که با خوانشی تفسیری تاثیر و تاثر متون از یکدیگر را واکاوی می کند به مطالعه دیوان بحتری پرداخته شده است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای منابع کتابخانه ای است. بدین ترتیب که ابتدا دیوان بحتری مورد مطالعه قرار گرفته است و شواهد تاثیر پذیری او از فرهنگ و تمدن ایرانی استخراج شده است. سپس بر اساس نظریه باختین و مایکل ریفاتر تحلیل شده است. مهمترین پرسش این تحقیق بررسی اشکال تاثیر پذیری بحتری از تمدن ایرانی است. نتیجه این بررسی حاکی از آن است که بحتری با ذکر جغرافیای سرزمین ایران و به نیکی یاد کردن از شهرهای آن در اشعار خود، برای خوشامد ممدوحان ایرانی خویش از جغرافیای ایران به نیکی یاد کرده است. همچنین وی با همانندپنداری ممدوحان خود به شاهان و وزیران ایرانی، منظومه ای توصیفی از سلاطین ایرانی با معنابن قدرت و سلطنت تشکیل می دهد و بر شجاعت و دلاوری فرماندهان ایرانی تاکید می کند. همچنین شاعر در ضمن توجه به انواع هنر ایرانی همانند موسیقی، معماری رمز ماندگاری سروری ممدوحانش بر ایرانیان را در اهتمام آنان در حفظ و احیاء آیین و رسوم ایرانی می داند
    کلیدواژگان: بینامتنیت، بازآفرینی، دلالت ضمنی، تاریخ و تمدن ایرانی، دیوان بحتری
  • عارفه خمر زابلی، علی اصغر حبیبی*، مجتبی بهروزی صفحات 109-131

    روانشناسان برای شناخت شخصیت ها، روش های گوناگون را ارایه داده اند که هریک از زاویه خاصی به موضوع می نگرند. آنیاگرام (Ennea gram) یکی از این الگوهای شناخت شخصیت در روانشناسی نوین است. الگوی تیپ شناسی آنیاگرام دارای9 تیپ شخصیتی: اصلاح طلب، کمک گرا، موفقیت طلب، فردگرا، فکور، محتاط، خوشگذران، رهبر و صلح طلب است که با به کارگیری آن می-توان نوع تیپ شخصیتی هر فرد را تشخیص داد. سعود السنعوسی (1981-) ازجمله رمان نویسان معاصر کویت به شمار می آید. یکی از مطرح ترین رمان های او "ساق البامبو" است که مسئله کارگران مهاجر آسیای شرقی در کویت و بحران های اجتماعی و مسایل روانی ایشان را دستمایه اصلی داستان خویش قرار داده است. پژوهش پیش روی با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی و آماری تلاش می-کند تا ویژگی های شخصیتی عیسی قهرمان اصلی رمان ساق البامبو را براساس تیوری آنیاگرام از3 زاویه تیپ شناسی، تعیین سطوح سلامت و تشخیص تیپ ثانویه تحلیل نماید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عیسی دارای تیپ4 (فردگرا) می باشد و تیپ ثانویه و تکمیل کننده وی، تیپ5 (فکور) است. همچنین سطح سلامت عیسی با 91 بسامد در سطح حد وسط سلامت به طرف ناسالم می باشد.

    کلیدواژگان: تیپ شناسی، سطوح سلامت، آنیاگرام، سعود السنعوسی، ساق البامبو
  • محمداسماعیل دهقان طزرجانی*، حسن ذوالفقاری صفحات 132-161
    زبان بازنمای قواعد عام تر اجتماع است که در آن طبقات و دسته های مختلفی زندگی می کنند از این رو با شناخت خصوصیات زبان دوجنس، می توان آن دو را از هم تمییز داد. لالایی ها، یکی از انواع ادبیات منظوم عامه اند که درواقع آن ها را باید متونی کاملا زنانه به حساب آورد. بررسی سبکی متون زنانه با روش های زبان شناسی برای حصول خصوصیات و شاخصه های گونه زبانی زنانه و درنتیجه نقد علمی این آثار، اهداف اصلی سبک شناسی زنانه را تشکیل می دهند. این جستار در چارچوب تحلیل فمینیستی قصد داشته تا سطوح مختلف زبانی و فکری لالایی های عامیانه را سبک شناسی کند. در این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی _ تحلیلی دریافتیم که لالایی های عامه سرشار از وجه عاطفی و احساسی مادرانه اند که این مهم در سطوح مختلف آوایی، واژگانی، نحوی و کاربردی نمایان است. زبان ساده و روان لالایی ها تجلی گاه تفکرات ساده زنان قدیم است که موجد نحوی شاخص شده است. عامل قدرت مردان در طول تاریخ باعث شده تا زنان نسبت به جنس مونث، تفکری مردانه داشته باشند و هویت خود را وابسته به مردان بدانند. این نوع نگرش در گفتمان لالایی های سنتی منعکس شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامه، لالایی، سازه زبانی زنانه، تفکر زنانه، سبک شناسی
  • وحید سجادی فر* صفحات 162-190
    پوپولیسم ، ازجمله مولفه های مطرح در علوم اجتماعی و سیاست است که با تاکید بر محوریت نقش و خواست عامه مردم و با شعار دفاع از حقوق ازدست رفته ایشان در مقابل طبقه روشنفکر حاکم، به اشکال گوناگون بر ذهن و قلم نویسندگان در حوزه ادبیات داستانی تاثیر نهاده است. پوپولیسم دارای مشخصه-های مثبتی است که در بشتر موارد بر اثر برخی انحرافات، چهره ی کاملا منفی ای را به خود می گیرد، تا جایی که این بازخورد متضاد، مشخصه های واقعی پوپولیسم تلقی می گردند. داستان قلعه حیوانات اثر «جورج اورول » یکی از نمودهای روشن نظام اجتماعی پوپولیستی در ادبیات داستانی است که نویسنده در نگارش آن، با استفاده از قالب «فابل » و ترسیم شخصیت های نمادین حیوانی، یک جنبش مردمی با چهره پوپولیستی را در داستان خود الگوبرداری کرده است. در این مقاله که با روش تحلیلی- تطبیقی است، کوشش شده است که ضمن بررسی و اثبات وجود مشخصه های پوپولیسم در متن داستان «قلعه ی حیوانات»، روند تغییر کارکرد مشخصه های آن و الگو گرفتن این داستان از یک انقلاب پوپولیستی بررسی و تبیین گردد. نتایج این این مقاله حاکی از این امر است که این داستان در واقع ترسیم کننده یک نظام پوپولیستی است که در روند آن مشخصه های مثبت پوپولیسم به مرور تبدیل به مشخصه هایی منفی می گردد.
    کلیدواژگان: جورج اورول، قلعه حیوانات، مشخصه ها، پوپولیسم، نظام اجتماعی و سیاسی
  • عنایت الله شعبانی*، نفیسه عمادی، فاطمه دفتری صفحات 191-214

    هدف این پژوهش بررسی تطبیقی چهار ترجمه فارسی به انگلیسی گزیده اشعار بوستان سعدی، شاعر و نویسنده نامدار ایرانی، که توسط کلارک (1879)، دیوی (1882)، ادواردز (1911)، و ویکنز (1984) انجام شده-اند، با استفاده از نظریه کتفورد (1965) است. پنج شعر از بوستان سعدی توسط پژوهشگران به صورت تصادفی انتخاب و هر مصرع پس از بررسی، در دسته بندی مشخص شده توسط کتفورد (1965) ، یعنی تغییر صوری در سطح واژگانی، تغییر مقوله های دستوری، تغییر واحد، تغییر ساختار، و تغییر درون زبانی قرار گرفت. برخی از مصرع ها در بیش از یک دسته بندی قرار گرفتند چرا که بیش از یک تغییر در آن ها رخ داده بود. یافته ها نشان داد که تغییر ساختار بیشترین کاربرد را در ترجمه هر چهار مترجم داشته است، و پس از آن، تغییر صوری در سطح واژگانی و تغییر به واحدی بزرگتر، به ترتیب بیشترین بسامد و کاربرد را داشتند. علاوه بر این، یافته های این پژوهش بیانگر این موضوع بود که هر چهار مترجم رویکرد مشابهی را در رابطه با این تغییرها در ترجمه اشعار انتخابی اتخاذ کرده اند. همچنین براساس نتایج بررسی، می توان اینگونه استدلال کرد که تغییر ساختار و تغییر صوری در سطح واژگانی، عمدتا در ترجمه های مورد مطالعه اجتناب ناپذیر بوده اند.

    کلیدواژگان: بوستان سعدی، نظریه کتفورد، تغییر در ترجمه، تغییر صوری در سطح واژگانی، تغییر صوری مقوله های دستوری
  • زهرا صابری نیا*، نرگس محمدی بدر، فاطمه کوپا، فرهاد درودگریان صفحات 215-241
    از دیدگاه هرمنوتیک تاملی، نقل قصه و روایت حکایت متعلق به دو دنیای گفتمانی متفاوت است. هر چند هیچ روایتی بدون کنش و تهی از زمان نیست، ولی تحلیل انتقادی حکایت، پیش انگاشت هم سویی و هم گونی کنش و زمان آن را با قصه متعارض می سازد. به طوری که می توان گفت چالش حکایت، واداشتن زبان به پیروی از اندیشه و استعارگی فهم و دغدغه قصه، عمق بخشی به یکپارچگی زبان و رویدادانگاری داستان است. آن چه که اندیشه نوشتار حاضر حول محور آن می گردد در نافذترین شکل خود در دقایق سه گانه زمان و حکایت «پل ریکور» فرانسوی مطرح شده است. او با تحلیل انتقادی ماهیت کنش و زمان در عرصه محاکات می گوید: هم-بستگی تنگاتنگ بین محاکات و پیرنگ سبب شده نظریه پردازان ادبی متوجه حضور مولفه ای پنهان بنام «آفرینش» که حکایت را برخلاف قصه سرشار از اندیشندگی می کند نشوند و کنش و بازنمود آن در قصه را با بازعمل آوری کنش در حکایت یکسان پندارند. پنداشت اخیر سبب غفلت از پیکربندی و فهم عملی حکایت شده خصیصه هایی را نادیده می گیرد که این سنخ ادبی را در مقابل قصه قرار می دهد. پژوهشگران مقاله حاضر با استفاده از رهیافت های وی روایت «پیر چنگی» را که از داستان های مشترک عطار و مولوی است به شیوه تحلیلی- محتوایی مقایسه کرده در مواجهه با این سوال که کدام خصیصه های روایتی قادر است قصه و حکایت را از هم متمایز سازد به این برآیند رسیده اند که حکایت برخلاف قصه، فربه از «برون گستری»، «فهم عملی»، «خودآیینی» و «شاکله سازی» است.
    کلیدواژگان: پل ریکور، هرمنوتیک تامل گرا، زمان، حکایت، قصه
  • سعیده صمیمی*، پروانه عادل زاده، کامران پاشایی فخریی صفحات 242-273
    مثلث کارپمن یک الگوی اجتماعی یا روان شناختی است که تعامل بین افراد را در یک تحلیل تراکنش، که توسط استفان کارپمن طراحی شده است، توضیح می دهد. این الگو سه نقش روان شناختی را که معمولا افراد ناخودآگاه در موقعیت های روزمره اشغال می کنند، بیان می کند؛ در مدل ترسیمی مثلث کارپمن سه ضلع وجود دارد. یک ضلع به نام ناجی، ضلعی به نام قربانی و ضلع دیگر با عنوان آزارگر. هر شخص یک نقش اصلی و آشناترین نقش را دارد کارپمن این موقعیت را دروازه شروع می نامد. اگرچه هر کسی نقشی دارد که بیش ترین آشنایی را با آن دارد، اما وقتی فرد روی مثلث قرار گرفت، به طور خودکار از طریق تمام موقعیت ها می چرخد و نقش ها را تغییر می دهد. مقاله پیش رو مبتنی بر رویکرد تحلیلی روانکاوانه تلاش خواهد کرد تا شخصیت طوبا را بر اساس مثلث کارپمن تببین نماید. آنچه از بازخوانی شخصیت طوبا در رمان برمی آید این است که شخصیت طوبا بر اساس مثلث کارپمن حالت چرخشی دارد. و در هر سه نقش جا به جا می شود و در هر سه جایگاه ایفای نقش می کند. از ناجی به قربانی جهت گیری می کند و از قربانی به آزارگری که این پرسه تقریبا تکرار می شود و بیش تر در نقش آزارگر و قربانی ظاهر می شود. طوبا در مثلث کارپمن گیر می ا فتد و در واقع اسیر باز های روانی می شود که حاصلی جز استیصال و درماندگی ندارد.
    کلیدواژگان: مثلث کارپمن، قربانی، ناجی، آزارگر، رمان طوبا و معنای شب
  • جعفر فسائی*، سمیه رضایی صفحات 274-296
    یکی از برجسته ترین رویدادهای زبانی در عصر مدرن و همزمان با تغییر و تحولات بنیادین در نحوه تفکر و شیوه زیست آدمیان حرکت زبان به سمت کم کوشی و میل به اختصار و ایجاز است. در تعاریف زبانشناختی، به قوانین و قواعد ناظر بر تحولات آوایی و صرفی زبان که به راحت تر شدن بیان و ساده تر شدن شکل و ساختار جملات و عبارات در فرآیندهای ارتباطی منتج می شود، «قانون صرف کمترین انرژی در گفتار و نوشتار» اطلاق می شود. یکی از مهمترین تاثیرات این قاعده بر صورتهای زبانی، خروج از معیارهای رسمی و کلیشه های تثبیت شده سنتی و حرکت تدریجی به سمت ساحتهای محاوره و غیر رسمی است. در این مقاله نشان داده ایم که یکی از عوامل تاثیر گذار در شکل گیری زبان محاوره محمدعلی جمالزاده تبعیت ذهن و زبان ایشان از قاعده کم کوشی زبانی است. بر این اساس پاره ای از فرآیندهای کم کوشانه زبانی را درسطح ارکان مختلف جمله، در نخستین مجموعه داستانی جمال زاده-«یکی بود و یکی نبود»- مورد بررسی قرار داده ایم و برآیند مقاله نیز فرضیه مزبور را تایید کرده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد زبانی، جمال زاده، زبان محاوره، ایجاز، حذف
  • محمدامین مذهب* صفحات 297-314

    گرترود بل، جهانگرد و سفرنامه‌نویس انگلیسی، سال‌های زیادی از عمر خود را در خاورمیانه و در کشورهای مختلفی همچون ایران، عربستان، سوریه، اردن و فلسطین سپری کرد. وی به علت نگارش چندین سفرنامه‌ و ترجمه گزیده‌ غزلیات حافظ به زبان انگلیسی نه تنها چهره‌‌ای ادبی بود، بلکه نوشتارهای او پوشش و بهانه‌ای برای پیشبرد فعالیت‌های جاسوسی دولت بریتانیا محسوب می‌شوند. در این میان، سفرنامه بیابان و کشتزار (1907) از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این سفرنامه نه تنها در اروپا به محبوبیت دست یافت، بلکه می‌توان ادعا کرد که زمینه‌ی اشغال فلسطین و سیاست‌های امپریالیستی و مداخله‌جویانه‌ی بریتانیا در دهه‌های بعدی قرن بیستم در خاورمیانه را تضمین کرد. بنابراین، مطالعه حاضر به بررسی و تحلیل سفرنامه پیش‌گفته می‌پردازد و با استفاده از خوانش تاریخ‌باوری نوین و نظریه‌ی شرق‌شناسی ادوارد سعید، خوانشی شرق‌شناسانه از سفرنامه‌ی بل ارایه می‌دهد تا گفتمان شرق‌شناسی اثر، که فرآیند دیگری‌سازی اعراب و برتری فرهنگی غربی‌ها بر شرقی‌ها را دربرمی‌گیرد، مورد واکاوی و ارزیابی نقادانه قرار گیرد. بر اساس مفهوم شرق شناسی ادوارد سعید می‌توان نتیجه گرفت که گرترود بل در مواجه با فرهنگ و اهالی شرق به خصوص منطقه خاورمیانه بی‌طرف نبوده و صادقانه به روایت ماجرا نپرداخته است و نشان می‌دهد او بیشتر به عنوان یک فعال سیاسی در حوزه شرق و کشورهای خاورمیانه برای زیر سلطه بردن کشورهای مشرق زمین زیر سلطه غرب فعالیت می‌کرده است.

    کلیدواژگان: گرترود بل، شرق شناسی، خاورمیانه، گفتمان سلطه، ادوارد سعید
  • منصوره معینی* صفحات 315-339

    تقلید به وسیله‌ی تصویر، رفتار، نمایش و گفتار در فرهنگ برخی از ملل باستان، بیانگر نوعی باور به وحدت یافتن با پدیده‌ها و قداست هستی از رهگذر این تقلید بود. افلاطون این واژه را برای طرح نظریه‌ای ادبی و در جهت مخالفت با هنرهای تقلیدی ، به کار برد. تاثیر نظریه‌ی میمسیس سبب گشته که در هر دوره‌ای از تاریخ نقد هنری وادبی اروپا و جهان اسلام ، طرحی از این نظریه جلوه‌گر باشد و نگاه‌های متفاوت به آن، نظریات جدیدی به وجود آورد. در این نوشتار تلاش شده در یک بررسی تطبیقی از رهگذر مطالعه‌ی کتابخانه‌ای و شیوه‌ی توصیفی- تحلیلی، نقش فاعلی هنرمند در آفرینش اثرهنری را بر اساس نظریه‌ی میمسیس از دیدگاه افلاطون، ارسطو و نو افلاطونیان شرح دهیم. در این میان نظرات اندیشمندانی همچون دموکریت، سیدنی، کالریج، بندتوکروچه، والتر بنیامین، تیودور آدورنو، گادامر، و نیز مطرح گشته و به طور تطبیقی بررسی شده‌اند. این بررسی تطبیقی نشان می دهد که نقش فاعلی شاعربراساس نظریه میمسیس درنظرافلاطون نقشی منفی وبازدارنده از حقیقت است اما فلوطین دربازخوانی خودازاین نظریه نه تنها نقش ادراک حاصل از سلوک را درآفرینش هنری بیان کرده بلکه همچون کروچه ادراک شهودی را بدون قدرت تجسم وبیان، شهودهنری ندانسته است. ارسطو نقش فاعلی شاعر راکشف وساخت زوایای طرح آفرینش شعری دانسته که ازرهگذرمیمسیس با نوع نگاه ، ادراک وترکیب وتصرف درپدیده ها حاصل می شود.نقش فاعلی شاعربراساس بازخوانیهای آدورنووبنیامین ازاین نظریه همانندسازی ویکی شدن با طبیعت ودرنظرگادامر بازشناسی است.

    کلیدواژگان: میمسیس، نقش فاعلی، آفرینش ا، فلاطون، ارسطو
|
  • Seyed Naser Jaberi Ardakani *, Hossien Aliakbari, Darya Mohit Pages 1-30
    Maulana Jalaladdin Rumi's Masnavi is an encyclopedia of the Islamic culture of Iran. Because it includes many stories and demonstrates Rumi's thoughtfulness regarding psychological problems of his time, one will have no doubt to admit that Masnavi is a great work of art and literature and has to be pondered on and examined closely. That is why there is an attempt here to study the sexual issues and problems of LGBT, especially due to the fact that such issues have not yet been scrutinized by the Maulana scholars out of the fear of the orthodox reactions of their public or those of the elite audience. The study questions of this project are: which sexual disorders have been implicated by the stories, and what is Rumi's opinion about the people with different sexual identities? The aim of this study is to inspect Maulana's opinion about LGTB and, at the same time, This research shows that different types of sexual disorders have been designated and criticized by Rumi in the form of humor and anecdotes. These include: homosexuality, pedophilia, bestiality, sexual exploitation, castration, exhibitionism. The two sexual unorthodox groups of people who were reproached at Rumi's time are: the Mokhannath and Sa'tari which are now known as transgender. What is interesting is the fact that Rumi considered their sexual differences to be innate and God-given. This is a huge contradiction at the heart of his philosophy that can be examined and clarified.
    Keywords: Rumi, Masnavi, mysticism, sexual anomaly, different sexual identity
  • Faranak Jahangard *, Rahman Naghizadeh Pages 31-78

    Wolf is an animal who is found in many parts of the world and it has always attracted human attention to itself for its compatibility with different climates and its unique features in lifestyle and hunting; and it has entered the myths of various tribes. In the myths of many peoples of eastern and western, especially among the Romans, Turks, and Mongols, the wolf has similar functions such as the ancient ancestor, breeding, guiding, fertility, support and protection, etc… and is worshiped as a Totem. But in Iranian mythology, there are no such acts, and very limited tasks are assigned to the wolf. In Persian epic texts, Turanians are often associated with wolves. This comparative study seeks to find the answer to the question of what wolves do in the myths of other nations, and which creatures have these acts in Iranian mythology.  According to this study most of these works in Persian mythology are doing by Simurgh; although the similarity between Simurgh and Falcon (Varghan) makes this presence more prominent. Another function that the wolf has in the myths of other nations, it has been seen in lion and Bahram of Persian mythology.

    Keywords: Wolf, Symbol, Selfishness, myth, Simorgh
  • Alireza Hosseyni *, Fatemeh Zamani, Laila Sahraiyan Pages 79-108
    Bohtory is one of the prominent Arab poets in Abbasid era. His poetical works contains many descriptive and praiseworthy poems that deal with Iranian history, culture and art in various forms. According to the content and texture of the word, recreates the great kings, musical instruments, architecture, clothes and names of Iranian cities, etc. Therefore, studying how and why Iranian culture and thinking is better influenced is very important. Therefore, the present study, relying on the intertextuality approach that explores the influence of texts from each other, has considered Iranian history, culture and art as a per- text. Then, the various forms of the presence of this hidden-text in the context of the poems and words are examined better and its implication and semantic levels are analyzed. The result of this study indicates that Bohtory, by mentioning the geography of the land of Iran and mentioning its cities well in his poems, has praised the geography of Iran for welcoming his Iranian praisers. By likening his praises to the Iranian kings and ministers, he forms a descriptive system of Iranian sultans with the meaning of power and monarchy. The poet also pays attention to the types of Iranian art such as music, architecture considers the secret of the permanence of his praise of the Iranians in their efforts to preserve and revive Iranian rituals and customs.
    Keywords: intertextuality, Conversational logic, implication, Iranian history, civilization, Bohtori)
  • Arefeh Khammar Zaboli, AliAsghar Habibi *, Mojtaba Behroozi Pages 109-131

    Psychologists have presented a variety of methods for recognizing relative personalities, each of which focuses on the subject. Ennea gram is one of these patterns of personality recognition in modern psychology, which has nine typology of personality: reformist, helper, successor, individualist and sad, thinker & curious, cautious, funny & entertaining, controlling, peaceful, by using it, one can identify the personality brigade of each person from the ninth typology of personality." Saud al-Sanousi" (1981), who is one of the contemporary Arabic writers. One of his most prominent novels is saq Al_ Bamboo (The Bamboo  stalk), Which has put the issus of East Asian migrant workers in kuwait and their social crises and psychological problems as their main source of story. The present study attempts to use the descriptive-analytical approach to analyze the personality traits of the protagonist Issa of Al_ Bamboo (The Bamboo  Stalk), based on the Ennea gram theory from three angles of typology, determining health levels, identifying the secondary type analysis. The results show that Issa has type four (individualistic and sad) and the secondary and complementary type is type five (thinker & curious). Also, Issa health level with 91 frequencies is at the level of health towards the unhealthy.

    Keywords: Typology of personality, Health levels, Ennea gram, Saud al-Sanousi, Saq Al- Bamboo (The Bamboo Stalk)
  • Mohammad Smaeel Dehghan Tezerjani *, Hasan Zolfagari Pages 132-161
    women's wordstyle in lullabies . abstract : Lullabies are a kind of verse folk literature which , in fact , ought to be regarded as completely women’s texts . The stylistic study of women’s texts through linguistic methods in order to gain the characteristics of female language and as a result the scientific criticism of these works constitutes the main objectives of feminine stylistics . This query based on the framework of feminine analysis aims to recognize the stylistics of the various linguistic and mental layers of folk lullabies . In this research it was found out through descriptive - analytic approach that folk lullabies are rich with maternal passions and feelings shown in different phonetic , lexical , syntactic and practical levels . The simple and fluent language of lullabies is a manifestation of the simple thoughts of women of old times creating a special feature . Men’s power throughout history has made women think of the female sex in a masculine way and they recognize their identity depends of men . this kind of attitude has been reflected in the traditional lullaby discourse.
    Keywords: Folk literature, lullaby, women's language structure, women's thinking, Stylistics
  • Vahid Sajjadifarfar * Pages 162-190
    Polulism is a component,  which is mentioned in social sciences and politics. It emphasizes on the centrality of the peoples role and public will, withe the slogan of defending their lost rights against the predominant intellectual class. This action has influenced on authors minds and writings in the field of Fiction, in different ways. Populism has positive features, but in most cases, because of the some deviations, takes on a completely negative face, to the extent that, this contradictory feedback is considered as the real features of Populism. Animal Farm by George Orwell is one of the bright manifestations of populistic social system in the field of Fiction, in which, the writer has modeled a democratic movement with a populistic face, by using Fabula (Fable) format and visualizing of simbolic animal features.In this analytical--comprative essay, the features of Populism in Animal Farm story are cosidered and their existance is proved. In addition, the procedure of changing of the feature functions and also modeling from a Populistic revolution is considered and explained.The results inducate that this story,  visualizes a Populistic system in which, the positive Populism features , over time, turn into negative
    Keywords: George Orwell, Animal Farm, Features, Populism, Social, Political System
  • Enayat A. Shabani *, Nafiseh Emadi, Fatemeh Daftari Pages 191-214

    Using Catford’s shifts (1965), this study is an attempt to investigate four English translations by Clarke (1879), Davie (1882), Edwards (1911) and Wickens (1984) of selected poems from the Bustan of Saadi, the eminent Persian poet and writer. Five poems were randomly selected from the Bustan. Every line of the selected poems was investigated by the raters and placed in the related shift type specified by Catford (1965), namely level shift and category shift which in turn includes class shift, unit shift, structural shift, and intrasystem shift. Some lines were placed under more than one shift type as more than one change could be identified in them. The results revealed that the structural shift was the most frequently used shift by the four translators of the poems in the Bustan. Level shift followed by unit shift were the next most frequently used shifts. It was found that the four translators had a somewhat similar trend in terms of using shifts towards translating the selected poems of the Bustan of Saadi. Also, it can be concluded that structural and level shifts were inevitable in some places during the translation process.

    Keywords: Bustan of Saadi, Catford’s theory, Shifts in translation, Poetry translation, Level shift, Category shift
  • Zahra Saberinia *, Narges Mohammady Badr, Fateme Kouppa, Farhad Doroodgarian Pages 215-241
    From a reflective hermeneutical point of view, storytelling and narrative of the recite belong to two different discourses. Paul Ricoeur is one of the French philosophers who says hermeneutics and phenomenology are articulate the most radical direction of reflective philosophy. This paper attempts to shows that many of the stories narrated by Rumi in Masnavi Manavi correspond to the reciteal patterns of Paul Ricoeur. Recite is a contemplative, dynamic and dialectically rich narrative. While the story, like historical narratives, is immersed in one moment. Acknowledging the connection between plot and time Ricoeur argues that literary narratives are due to the presence of temporal metaphor. This claim led us to examine the relationship between time and plot within the story and recit which are types of narrative literature. For this purpose, we have analyzed the story of "Pir Chagi", which is one of the famous stories and anecdotes of Attar and Rumi's Masnavi whit Ricoeur approach. The results of the study showed that the story of Attar has a silent language and static time, while the story of Rumi has enough ability to interpret and be present in the realm of contemplative hermeneutics due to the dynamics of time and plot.
    Keywords: “Reflective hermeneutical”, “Time”, “Recit”, “Paul Ricoeur”, “story”
  • Saeedeh Samimi *, Parvaneh Adelzadeh, Kamran Pashaie Pages 242-273
    The Karpman Triangle is a social or psychological paradigm that explains the interaction between people in a transaction analysis designed by Stephen Karpman. This paradigm identifies three psychological roles that subconscious individuals typically play in everyday situations; In the drawing model of the Karpman triangle, there are three sides. One side is called the savior, the other side is called the victim, and the other side is called the abuser. Each person has a main role and the most familiar role. Carpman calls this position the starting point. Although everyone has a role that they are most familiar with, when a person is placed on a triangle, he or she automatically rotates through all the situations and changes the maps. A leading article based on a psychoanalytic analytical approach will attempt to explain Tuba's character based on the Karpman triangle. What emerges from the retelling of Tuba's character in the novel is that Tuba's character rotates according to the Karpman triangle. And he moves in all three roles and plays a role in all three positions. It goes from the savior to the victim, and from the victim to the persecutor, in which the wandering is almost repeated and appears more in the role of the persecutor and the victim. Tuba gets stuck in the Carpman triangle and is in fact captivated by mental bases that result in nothing but despair and helplessness.
    Keywords: The triangle of Carpman, the victim, the savior, the persecutor, the novel Tuba, the meaning of the night
  • Jafar Fasaei *, SOMAYEH REZAEI Pages 274-296
    Language as social phenomena symmetric to conversational change is exposed to change trend to language economy in language making as a most prominent lingual event, especially in modern conversation and somewhat completely different from premodern conversation has seen. In linguistic definitions the rules that governs lingual phonetic and conjugational changes tends to facilitating pronunciation and simplifying form and structure of sentences and phrases in grammar are called rule of spend less energy in speech and writing (language economy).one of the most important effects of this rule on language forms, is going out of formal standards and gradual movement toward spoken language and informal language. Jamalzadeh is one of the first writers that has used spoken language in to his works, and that’s why he has been introduced as a prominent  writer. In this article we show that one of the most important reasons that brought jamalzadeh's works to spoken language level is following his mind to language economy rule. According to this we have studied some of language economy processes in different parts of his works such as "Yeki boud Yeki naboud" the first short story of him.
    Keywords: Language Economy, Jamalzadeh, spoken language, brevity, ellipsis, succession
  • MohammadAmin Mozaheb * Pages 297-314

    Gertrude Bell, a British tourist, diplomat, and travel writer, spent many years of her life in the Middle Eastern countries such as Iran, Saudi Arabia, Syria, Jordan and Palestine. Not only was she a literary figure, for writing several travelogues and translating selected sonnets of Hafiz into English, but also her writings served as a cover and excuse for further activities in favor of the British government. In this regard, her travelogue The Desert and the Sown (1907) is of importance. Not only did this travelogue become very popular in Europe, but also it can be argued that it guaranteed the situation of the occupation of Palestine and the British imperialist and interventionist policies in the coming decades of the twentieth century in the Middle East. Therefore, this study examines and analyzes the aforementioned travelogue through Edward Said’s theory of Orientalism and new historicist practice in order to analyze and evaluate its Oriental discourse which consists of otherization of Arabs and cultural superiority of the Westerners over the Easterners. According to the Edward Said's orientalism critical perspective we conclude that Bell was not neutral when she faces with middle east and eastern culture. As a result, it seems that she was a political woman more than a sole writer and she tries to colonize the eastern countries.

    Keywords: Gertrude Bell, Orientalism, Domination Discourse, Otherization, Edward Said
  • Mansoureh Moeini * Pages 315-339

    Imitation by image, behavior, display and speech that had exited in the culture of some ancient nations represents a kind of belief in the unity with the phenomena and the sanctity of being through this imitation. Plato used this term to design literary theory and to oppose the poetry. The influence of the Mimesis theory has caused to a plan of this theory in every period of history of the literary critique of Europe and the Islamic world, and different views on this theory led to new ideas. The aim of this paper is to explain the agent role of poet in creating poetry based on Mimesis theory in terms of Plato, Aristotle, and New Platonism's viewpoint by a comparative study through a library study and a descriptive-analytic method. Meanwhile, the viewpoints of some thinkers such as Democritus, Sydney, Coleridge, Benedetto Croce, Walter Benjamin, Theodore Adorno, Gadamer were also discussed and comparatively studied. This comparative study shows that the actual role of the poet, according to Mimsis's theory, is a negative and detrimental role of truth in Plato's view. But Plotinus consider the active role of the artist as cultivation, understanding and the power of visualization and expression. Aristotle consider the poet to play the active role of discovering and constructing the angles of a poetic creation plan. The poet's actual role is based on Adorno-Benjamin's readings of this theory of assimilation with nature and, in Gadamader's view, recognition.

    Keywords: Mimesis, Active rool, Aristotle, Plato, Creation